Wilkowski utazásai

Wilkowski utazásai

Újból a hegyoldalon, Putnok felett

2023. október 04. - Csellengő Wilkowski

Námászté! Egy gondolat nem sok, annyi sem kell egy tett megvalósításához. Az ihlet pedig egy remek havilap hasábján érkezett, ami részletesen ecsetelte, hogy egy feledésre ítélt völgy északi részén a dolgos kezek ismét megújították azt, ami anno a panoráma befogadását volt hivatott szolgálni, így megépült a Mátyás király-kilátó. A történeti részletekbe nem szeretnék most belemenni, aki bővebben kíváncsi a múltra, az itt megteheti. Egyébként a saját benyomásaimat örökítem itt meg.

Ami azt illeti, Putnok egy kőhajtásnyira fekszik a szlovák határtól, Miskolctól pedig 40 km-re. Neve utazót jelent szlávul (oroszul: путешественник), de mások a putton szóból vélik eredeztetni, ami magyar és szőlőművest jelent.  Ki tudja? Egykoron vára is volt, ami a török kr folyamán elpusztult, majd udvarház  (Serényi-kúria) épült a helyére. 1920 és 1923 között Gömör és Kishont vármegye székhelye volt, amit összevontak Borsoddal, mivel annyira csekély csonkja maradt a hazánk keretein belül, hogy az illetékesek úgy látták, hogy kár ezért külön vármegyei apparátust fenntartani. Volt nagyközség és 1990 óta város, bár a bányászat már a múlté, ezért a lélekszáma a régió összes településéhez hasonlóan fogy. Az ipari leépülés a megye egy tekintélyes részét egyik napról a másikra a rendszerváltást követő években rozsdaövezetté avanzsálta, ami egy kómaszerű állapot, melyre a gyógyír talán a turizmus.

Már a 26-os úton a városba megérkezve a legújabb emlékművek egyike, a Gömör kapuja felirat fogadott minket, a régebben ott dacoló egykori bányagépek kiállított darabjaival. Innen jobbra és a legutolsó utcán parkolás. Rövid sétát követően a hegyoldalban megbújó pincesorra érkeztünk. Hát igen... Ilyenkor mindig meglódul a fantáziám, hogy mi lenne, ha egy ilyen csendes kisvárosban laknánk, lenne egy ilyen pincénk, egy jó terasszal és azt csinálnánk, mint a pécsi tükék, akik kiültek a bejárat elé a barátokkal, rokonokkal és a hébérből mindenkinek jutott egy-egy pohárka siller vagy csomorika. A különbség a tájegység, illetve a tüke nyakasságot félretéve nem azt tartanánk igazi putnokinak, akinek szőlője van. Zamat, naplemente, jó társaság és a nedűk mellé bicskával kanyarított finom sajtok... Ugye milyen szép lenne? 

Sóhajjal plombált álmodozás és a kertek, szőlőlugasok között kacskaringózó makadámúton, a kék háromszögen haladtunk felfelé. A magánélet kötelességei és másutt eltöltött laza napokat követően a jóga áldásos hatását éreztem, de azt is, hogy bizony a formából kicsit kijöttem, mert voltak izzasztó kaptatók, de alibinek jó volt egy-egy állomáson megállni, amit a kihelyezett tájékoztató paravánok jelentettek. A tanulságuk szerint vulkanikus tufán és egykori ózdi kohósalakon trappoltunk. Ahogy a vulkanizmus, úgy a kohászat is a múlté... Na, de hátra-hátra tekintve kezdett a panoráma kibontakozni, ami a kilátó csúcsából terebélyesedett ki. 

Látni lehetett a Bükk masszívumát, a Vajdavár-vidéket, a Sajó szalagját egyértelműen, Rimaszombat  mellett az adótornyokat, illetve a Pozsálló dörgedelmét. Most az Alacsony-Tátra nem látszott, de azt regélik, hogy egy szeles hidegfrontot követően a téli napokon a Magas-Tátra is látszik, amit a regéci kirándulásunkon meg is tapasztaltunk. Most azonban a Tátrák hallgattak a horizont peremén. A Nagy-Magyarország-emlékműből a nyugati határszakasz, a horvát résszel felsejlett, de sajnos a méretes gaz miatt nem tudtunk úgy érkezni, hogy szemből is látni lehessen, a vele szemben lévő gömbölyded szirtről. 

Kicsit elidőztünk, majd a szekérhez megérkezve Uppony felé vettük az irányt. Egyszer jártunk már itt, így nem számolok be ebben a posztban megint, de kíváncsiságod esetén szeretettel üdvözöllek itt is! :) Akár egy jó ismerős, úgy ölelt minket körbe a zsákfalusi még-meglét. A Putnok-Szilvásvárad vonal a vidék manifeszt metaforája egyben: van, de az enyészet ostromolja, így félő, hogy egy gizgazos vadon marad itt egynap, sok-sok szegény emberrel, ahol az utak is kátyúkkal sűrűn vannak teleszórva. Elfeledve, magányosan létezik még, de a fiatalok elmentek, akik tehették. Mások ragaszkodásból vagy pénzszűke miatt maradtak. 

A Lázbérci-tavat csak megtekintve visszatértünk a faluba, mert az éhség visszahajtott minket nagyon hamar. A tervem szerint Ózd felé mentünk volna, hogy a Borsodbóta és Sajómercse között aszfaltozott elégiát ki lehessen kerülni, de Királd és Bóta között is elég hepehupás volt. Borsodbóta a falvak tipikus pédája a Borsodi-dombság, a Bükk és a Vajdavár-vidékének: óvatosan lépkedő öregek, szegény romák. Mindenki vár valamit, leginkább a reményt, hogy egy nap jobbra fordul minden. Közben szép lassan mindenki elmegy...
Királd ugyanerre rímel, hiszen a bányászathoz hasonlóan a már emlegetett vasút is a múlté. A művelődési ház előtt a múlt rendszer héroszának szobra, letámasztott légkalapáccsal hirdeti, hogy hajdanán a mélybe szálltak alá, hogy szénnel lássák el a lakosságot, de mára már csak az emlékek maradtak leginkább.

Október első napjának utolsó napsugarai napsugarai gereblyeként egyengették a kopár domboldalakat, az erdőségeket és azokat a települések, amelyek egykoron nyüzsögtek. Szívből remélem, hogy nem az lesz a jövő, hogy az utolsó lekapcsolja a villanyt... Ugyanakkor a szívembe zártam a melankólikus lüktetését ennek az elárvult tájnak.

Köszönöm a megtisztelő szakkádokat!


Farkas Csaba Tamás

 

Képek:

 


 

Itt is eléred a képeimet:


vagy felveheted velem a kapcsolatot a csabatamasfarkas@gmail.com címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://csellengowilkowski.blog.hu/api/trackback/id/tr2518227697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása