Wilkowski utazásai

Wilkowski utazásai

Dombra fel, dombról le a Szilágyságban

2021. július 16. - Csellengő Wilkowski

Mivel lehet, ezért muszáj! Hogy mit? Kimozdulni és régi ismerős tájakat, új helyeket bevenni. Miért? Mert heti öt nap bezártság után az új és minőségi impulzusok élményt jelentenek, mint a reggeli bögre kávé, amely áthat, mint az autogén tréning légzéses mantrája. Sejtszinten örül ilyenkor minden porcika, hogy összekapcsolódva a tudattal befogadhatja azt, ami szép és valóban kellemesen simogató, akár egy műgonddal elkészített lekvár, ami a polcra kerül, hogy a téli zimankóban felnyitva egy falat nyarat hozzon a szervezetbe.

Az elmúlt viszontagságos idők kezdenek lecsengeni, de új viharfelhők tűnnek fel a horizonton. Megint arról regélnek, hogy a diktatorikus szociális iga itt van a nyakunkon, hogy nem lehet menni, jönnek a szigorítások... Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy akkor tulajdonképpen miről is szóljon az élet? Szubsztantívan a munka által megtermelt alap javak Maslow-piramisának aljára redukálódva fűtünk és eszünk, hogy nyolcig van az a pár órányi efemer szabadság, mert a lakásokba szorulunk, reménykedve, hogy egy nap ismét olyan lesz, mint előtte... Ez vegetálás. Most, amíg lehet, ami a csövön kifér! Menni kell!


Így vettük a hepehupás Szilágyság felé az irányt. Mint egy sokszor nyűtt kelme, szabták, foldozták, szüntették meg és szervezték újjá a megyét. Az egykori Szilágy vármegye ma vesztett és kapott is sokat. Lett részeiből Szolnok-Doboka (Solnoc-Dăbâca,majd Someș) vármegye, Kolozs (Cluj), Bihar (Bihor), Szatmár (Satu Mare) és Máramaros (Maramureș). A közigazgatási malomban volt Magyarország, Románia, Erdély, de volt vármegye, județ, comitat, ținut (annak része) és most jelenleg megye/județ. Változtak az etnikai arányok, apadtak a magyarok, maradt némi szlovák és többségi a román. Így sok eseményből legyen ennyi elég.

Élesd felől sok szerpentinen és feltűnően jó minőségű úton, az 1H-án lehet megközelíteni könnyen. A Réz-hegység előhírnökként dombokká szelidül, amiket a Meszes karol hűségesen délkeletről, nyugatra pedig az Érmellékbe simul bele, az pedig a nagy rónaságba. Csendes falvak vidéke után jön Szilágysomlyó (Șimleu Silvaniei), mellette pedig délebbre a kis Bükk (Bic) falu, ahol  az első célpont található, a Szentháromság kolostor (Mănăstirea Sfânta Treime). A dombtövön épített komplexumot ortodox apácák lakják, a közepén pedig megérdemelt helyén a már-már kötelezőkelléknek számító fatelmplom. A leírás tanulsága szerint 1994-ben hozták el Felsőnyárlóról (Stâna), hogy éke legyen a létesítménynek. Rózsák, bokrok, virágok mindenütt, igazán szívélyes oázisa a rohanó világnak. 
Az egyik apáca engedélyével sikerült a magasból is lencsevégre kapni a kolostort. Kettecskén érkezvén kaptunk egy-egy ikoni képpel ábrázolt idei naptárt, egy kis fiola olajat, mellé pedig áldást ránk, ugyanazzal a kis olajjal a homlokunkra és a csuklónkra keresztet rajzolva. Megható élményeink egyike, hogy eféle benefícium érhetett bennünket. Szép élmény, amelyet mesélhetünk az unokáknak... :)

Tovább indulva a komor Szilágysomlyó után a Varsolc (Vârșolț) mellett felkapaszkodva értük el Zilahot (Zalău). A beígért fő célpont a Sárkányok kertje volt, ezért Porolissumot a ránk zúduló felhőszakadás miatt kihagytuk, de sebaj! Ide is vissza lehet térni. ;) 
Sok kanyar és indexelés után értük el Almásgalgót és a Sárkányok kertjét (Gâlgău Almașului, Grădina Zmeilor). Még a XIX. századi Cholnoky-féle leírásban 25-30 méteres sziklatornyok tarkították a sziklaplató előterét, de ezek mára már jócskán megkoptak az erózió miatt. A szerényebb magasságú homokkő alkotta sziklaóriások egészen belesimultak a fás-bokros tájba, így sajnos nem voltak olyan látványosak,mint ősszel, amikor a lombsátor torzította a látványt. Gond egy szál se! Így is kellemes volt végigjárni az ismerős terepet. Zsibóval (Jibou) együtt jó célpontok lesznek ősszel. Már, ha lehet...

A könnyű túra után egy sürgető kúria nyomába kellett szegődni. Ördögkúton a Bay-kastély erősen leromlott épületét levették a műemlékvédelmi listáról. Ezáltal szabad a gazda alapon az vette célba aki és ahogyan akarta. Maga a falu is eléggé neheztel a bevonluó magyar csapatok attrocitásai miatt. Amikor Magyarország 1940-ben örömittasan a keblére ölelte Észak-Erdélyt, nem ment minden úgy, ahogyan az a békés bevonulás forgatókönyvében el volt képzelve. Ahogyan Ippen, úgy itt is voltak áldozatok. 86-93 közé teszik a meggyilkoltak számát, akiket a katonák megöltek. A legendárium szerint valaki tüzet nyitott az ortodox templom tornyából. Ezáltal szabadult el a pokol és lett 1940. szeptember 9. a falu fekete napja, a településből pedig a románok mártír települése,Treznea. 
A  megadott helyen nyomát sem láttuk a kastélynak, a síkból nem emelkedett semmi, ami emlékeztett volna rá. Csak hazatérve, kisebb kutakodás után derült ki, hogy nem hiába, sajnos... :(


Bővebb infó itt:
https://index.hu/kulfold/2020/07/02/ordogkut_bay-kastely_erdely_osszeomlott/


Viszont árválkodik a megye déli részén a Kalotaszegtől kapott, egykori kolozsi területeken egy kisebb öregtorony. Kiemelkedik a szelíd domb tetejéből, hirdeti a megmaradását a régi magyar történelemnek. Váralmás (Almașu) kicsi községközpont. Némi etnikai utánajárás eredménye, hogy feltűnjön, hogy bizony van itt magyar élet, mert a mai napig a község népességének 32%-a most is magyar. Nincs kitéve a kettős településtábla, ahogy Középlak is Cuzăplac, pedig él még itt a honfitársi vér és számbelileg indokolná is a kihelyezését. Az avatatlan szemnek így elsuhanó románok alkotta falunak hat.
A Csáky-kastély akárcsak a hidalmási (Hida) Hatfaludy-kúria, szintén a végső enyészet mezsgyéjének eklatáns példája. Ezek az egykori nemesi családok csak a romos épületeikben uralkodnak az elöregedő enyészet közepette. A fiatalokat a nagyvárosi urbanizáltság szívjaj fel, itt pedig az öregek maradnak és emelik esténként szűkölő tekintetüket a naplemente irányába a maguk gondolatvilágával némán megtöltve ezeket a mementókat...
Illik feltenni a kérdést, mert akárki elé csak úgy nem állunk meg, így az idős háztulajdonos, aki az utca végében lakik, pont szembe jött, hogy engedélyt kérhessek a becses gépjármű elhelyezésére a lugasokkal tarkított elé.  Tájszólással zsírozott mondandójára figyelni kell, hogy megtudjam, hogyan érdemes feljutni a várhoz. A gyaloglás mellett döntünk.
A panoráma dimbes-dombos, kellemes a szemnek, ahogy a völgy és a falu fölé emelkedünk. Az Almás-folyó apró szalagja osztja a tájat, amelynek a fordításával Bukarestben nem sokat teketóriáztak. Lett Almaș, aztán jó lesz úgy! Kis nézelődés után ereszkedtünk lefelé, ahol a tulaj és annak magyar származású felesége  várt minket egy kis üveg mézzel. A szatmár megyei Horea faluban van a méhészet, ahonnan Magyarországra viszik a kaptárakat, majd visszahozzák, csomagolják. Ez a huzavona a mézzel furcsán hat, hogy a Trianonban szabott határokat így dörzsöli, de derültségre mindenképp okot ad. A gazda felesége is már csak a református gyülekezetben beszél magyarul, mert a szavaink errefelé kezdenek kikopni. Ez a történelem, demográfia sodra. Erre csak ingathatja a fejét az ember vagy az öklét rázhatja az ég felé. Mindenki döntse el maga.

Ezekkel a benyomásokkal vettük a Király-hágó felé az irányt, onnan pedig haza. A Kedvesem Sabaton lemeze szólt hazafelé, majd lassan minden beleveszett a hosszú árnyékok aranyórájába...

Köszönöm a megtisztelő szakkádokat!


Farkas Csaba Tamás



Képek:

Itt is eléred a képeimet:


vagy felveheted velem a kapcsolatot a csabatamasfarkas@gmail.com címen.




A bejegyzés trackback címe:

https://csellengowilkowski.blog.hu/api/trackback/id/tr8016629512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cila03 2021.07.16. 17:40:45

Szívből gratulálok szemléletes írásodhoz. Gondolati az utazás, mégis valóságossá tetted.

Csellengő Wilkowski 2021.08.01. 14:58:35

@cila03: Köszönöm szépen! :) Kedves vagy! :)
süti beállítások módosítása